Bemanning: Nye regler om innleie

I midten av desember vedtok Stortinget å gi bemanningsbransjen dødsstøtet. Jeg tror bransjen er seiglivet nok til å tåle det, uten å krepere.

 Manpower og Adecco klarer seg nok. De mange mindre selskapene vil også snu seg om, i takt med at kundene deres etterspør mer rekruttering og mer entreprise, som erstatning for innleie.

 Bemanningsbyråene, også kalt vikarbyråer, lever av å ansette folk som de så leier ut til andre bedrifter. Dette utleien blir nå forbudt i mange tilfeller, men ikke i alle. Regelverket, som er komplisert fra før, blir nå enda mer komplisert, både å få oversikt over, å bruke og å kontrollere.

Fra 1. april (trolig) vil det bli forbudt for vanlige bedrifter å leie inn folk til midlertidige behov, med mindre man har en avtale med en fagforening om at det er greit. Dette må i så fall være en fagforening med mer en 10 000 medlemmer. Det betyr at mindre bedrifter uten fagforeningsklubber ikke får lov å leie inn til midlertidige behov i det hele tatt. De må altså ansette folk i vanlige, midlertidige eller faste stillinger hos seg selv.

 Å leie inn til vikariater er fortsatt lov. I teorien skal altså bemanningsbransjen nå leve av å leie ut folk til vikariater, og til bedrifter der fagforeningsklubben er enig i at innleie er greit. I tillegg er det lenge varslede totalforbudet i byggebransjen vedtatt. Det gjelder byggeplasser i Oslo, Viken og (tidligere) Vestfold fylke. Her blir altså all innleie forbudt.

 Les min tidligere omtale av forbudet mot innleie i byggebransjen.

 Tre viktige bransjer får unntak fra de nye reglene: Det skal fortsatt være lov med innleie til midlertidige behov i helse- og omsorg. Det vil også være lov å leie inn høyt spesialiserte rådgivere (les IT-konsulenter) og det vil trolig bli lovlig med innleie i jordbruket.

 Jeg tror bemanningsbyråene vil hive seg rundt og bli rekrutteringsbyråer, slik at de tilbyr bemanning for vikariater (noe som fortsatt vil være lov) og rekruttering for midlertidige behov (der innleie blir forbudt). I byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold vil bemanningsbyråene dels tilby rekruttering, dels entreprise (altså hele leveranser). En egen ny paragraftekst skal riktig nok forhindre en slik omgåelse gjennom falske entrepriser, men det gjenstår å se om den vil virke.

 Om tre år dundrer nok Erna og Sylvi inn i regjeringskontorene igjen. Og gjett hva som skjer da? Nettopp, de griper fatt i de samme reglene og endrer dem til fordel for bemanningsbransjen igjen. De kommer også til å gjeninnføre paragrafen om midlertidig ansettelse (§14-9(2)f), men kanskje i en annen form enn den mislykka varianten de kom med i forrige regjering. Les om paragrafen ingen vil ha tilbake her.

 Vi har fått en jo-jo-politikk i arbeidslivspolitikken. Det fører til at etterlevelsen av lovreglene blir slappere. Hvorfor skal bedriftene endre seg, når de nye reglene trolig blir endret igjen, om fire år?

 I andre deler av politikken, som f.eks pensjon, har Stortinget gått inn for brede forlik. I arbeidslivspolitikken derimot, går høyre- og venstresiden ned i hver sin grøft. Høyresiden skjønnmaler både midlertidige ansettelser og innleie som rene velferdstjenester overfor svake grupper. Venstresiden omtaler bemanningsselskaper som ren sosial dumping. Begge deler er helt feil.

 Arbeidsmiljøloven gjelder alle norske arbeidsplasser, og loven er på 63 tettskrevne A4-ark hvis du skriver den ut. Reglene om midlertidig ansettelse og innleie henger tett sammen, og er blant lovens mest omstridte paragrafer.

 Reglene blir også omgått i stor stil. Det lille vi vet om det som kalles etterlevelse om midlertidig ansettelse og innleie ble oppsummert i NOU 2021::9.

Mine førsteårsstudenter i HR blir like overrasket hver gang jeg forteller at midlertidig ansettelse bare er lov på visse vilkår. Det er vanskelig å forklare dem hvor strenge reglene faktisk er, når de selv jobber i store butikkjeder der reglene ikke følges overhodet.

 Stadige regelendringer gjør respekten for loven enda mindre. Hadde det vært mulig med et bredt forlik i Stortinget, også her, så reglene i det minste fikk satt seg før det kom nye regler?

 Her er en oversikt over de siste endringene fra LOs magasin Fri Fagbevegelse. Her er en tilsvarende tekst fra arbeidsgiversiden, NHO Service og handel som organiserer bemanningsselskapene.   Dersom du allerede kan loven på rams og vil ha en knusktørr tekst om hvordan endringene faktisk ser ut finner du innstillingen fra Stortinget her:.

 Funfact til slutt:. På 50-tallet var det arbeidsgiverne som demoniserte bemanningsbyråene.  De kalte dem for «piratvirksomhet» og «uvesen». Utleiebyråene, som bransjen kaltes da, stjal nemlig bedriftens fast ansatte arbeidere og leide dem ut igjen for en høyere pris. (Kilde: Per Bonde Hansen).

 

 

 

Forrige
Forrige

Forbud mot innleie i bygg i Oslo-området

Neste
Neste

Leo Grande: En lykkelig prostituert?