Sindre Finnes var aldri siviløkonom

Sindre Finnes var aldri siviløkonom, han bare påsto det. Det ble oppgitt i intervjuer, i biografier og på regjeringens sider at Erna Solberg var gift med «siviløkonom Sindre Finnes». Finnes understøttet løgnen aktivt ved å bruke siviløkonom-ringen ved store, offisielle anledninger, sammen med sin kone Erna Solberg. Det var avisa Dagens Næringsliv som dokumenterte dette 2. februar 2023.

 

Erna Solberg visste utmerket godt at ektemannen aldri fullførte utdanningen. Mange rundt Sindre Finnes må ha visst at han aldri leverte den oppgaven. Er det kulturen i Høyre at fine titler kan brukes bare fordi man har lyst på dem?

 

Alle som har tatt en høyere utdanning vet hvilken bøyg det er. Men aller mest vet de det som ikke klarte å runde siste sving. Det er ganske mange som ikke klarte å fullføre studiet, og de titulerer seg gjerne med et smil som «cand kurs» eller «halvstudert røver». De er ærlige, de er hel ved, man kan stole på dem. I motsetning til vår tidligere statsministers ektefelle, som med konas velsignelse pyntet seg med en tittel han ikke hadde.

 

Selv sleit jeg meg til en høyere embetseksamen på Universitetet i Oslo , de to siste årene etter å ha fått mitt første barn. Jeg kunne knapt ta barselpermisjon da den store hovedoppgaven (nå kalt masteroppgave) skulle skrives på normert tid. Utdanning koster, i dette tilfelle også for famlien, hvis det skal gjøres skikkelig. Det føles forbløffende når andre tar for seg av titler de ikke har jobbet seg til.

 

I løpet av karrieren har jeg jobbet som headhunter og lest CV-er og intervjuet folk på heltid. En som påstår en utdannelse han aldri fullførte er automatisk ute av jobb-prosessen. Som regel ikke fordi selve graden er strengt nødvendig, men fordi han har vist manglende personlig integritet.

 

Ektefellens personlige egenskaper er som regel uvedkommende både i politiske valg og i jobb-ansettelser. Men det ser anderledes ut når ektefellen aktivt har understøttet en CV-svindel, slik Erna her må ha gjort. Hun har ikke løftet en finger for å rette opp de gale biografiske opplysningene i ektemannens CV, hun har ikke engang bedt ham ta av seg ringen på vei til fine middager på Slottet.

 

Både sivilingeniør og siviløkonom er titler du ikke har lov til å bruke hvis du ikke fyller kravene. Disse titlene krever objektive, målbare prestasjoner, på samme måte som titlene sykepleier og lege krever både utdanning og autorisasjon. Det er altså et annet alvor over å misbruke en slik tittel enn å titulere seg selv med en ubeskyttet titter som for eksempel økonom, selv om du ikke har studert økonomi.

 

Erna Solberg visste at mannen var av svindler-natur da hun ville ha det norske folk til å tro at hun selv var rundlurt av ham i aksjehandel-saken. Dette gir aksjehandels-saken en ny dimensjon. La meg sitere Klassekampens leder 2. februar, signert redaktør Mari Skurdal:

Avsløringen av misbruket av tittel og ring kunne vært et privat og skamfullt øyeblikk i livet til en NHO-ansatt. Det som gjør saken mer alvorlig, er at kona, tidligere statsminister Erna Solberg, overfor hele Norge har forsvart sin egen årelange inhabilitet som statsoverhode med at hun «hadde ingen grunn til å mistro min mann». (...). Nå rulles et annet bilde opp, sak for sak. Finnes har i flere tiår latt alle tro at han er siviløkonom. Han har snarere fôret enn korrigert bildet.

Erna Solbergs kommentar til saken er utpreget solbergsk: total ansvarsfraskrivelse. Ja, hun har sett at noen bruker omtalen siviløkonom, men «antatt at det skyldes antakelser». At hun aldri har lest i oppslagsverk om mannen, ei heller sin egen, offisielle biografi på regjeringen nettider, er lite sannsynlig. Fartstida hennes i Den konservative studentforening i Bergen tilsier dessuten at hun er blant dem som kjenner betydningen av ektemannens ring best i landet. Hun har altså hatt all grunn til å mistro sin mann før aksjesaken sprakk. Solbergs forsvar i aksjesaken er ikke troverdig.

Så langt Mari Skurdal i Klassekampen. Tidligere stortingsrepresentant for Høyre Henning Warloe derimot, som også har vært mangeårig byråd og et år fungerende byrådsleder i Bergen, sier til avisa Dagens Næringsliv at han synes hele saken er en storm i et vannglass. Han har også kalt seg siviløkonom og kjøpt denne ringen, til tross for at han, som Sindre, aldri leverte inn den avsluttende oppgaven. I skrivende stund, om morgenen 3. februar 2023, står det fortsatt på Wikipedia at Henning Warloe er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole. I Bergen Høyre finner du litt av en gjeng.

 

På Sindre Finnes studietid ble det ikke kontrollert at den som bestilte ringen hadde avlagt eksamen. I dag er dette tillitsbaserte systemet endret, slik at kjøp av ringen må godkjennes av Norges Handelshøyskoles administrasjon, ifølge Dagens Næringsliv.

 

Om halvannet år flytter Erna Solberg og svindler-Sindre inn i statsministerboligen. Hun som ikke hadde «noen grunn til å mistro min mann», ifølge seg selv da avsløringen om aksjehandelen var på topp i nyhetsbildet. Joda, det var all grunn til mistro. Det er også all grunn til mistro til et parti som velger å beholde en slik statsministerkandidat.

 

 

  

Forrige
Forrige

Stein Lier Hansen på jakt - mens alle tiet

Neste
Neste

Alexander Cascio ny leder for NHOs advokattjenester