Selvstendige IT-konsulenter kan ikke leie ut seg selv

Det oppstår stadig nye utilsiktede konsekvenser av de nye innleiereglene. Nå er det blitt forbudt å leie ut seg selv fra enmannsbedrift. Fra 1. januar ble det nemlig nødvendig at alle utleiere var godkjent av Arbeidstilsynet som bemanningforetak. Men Arbeidstilsynet kan ikke godkjenne enmannsbedrifter som bemanningsforetak!

Å ha enkeltpersonforetak eller være eneste ansatt i eget AS, begge vanlige former for selvstendige IT-konsulenter, er plutselig blitt vanskelig. Kundene vil ikke lenger leie dem inn på timer, slik formen har vært til nå, fordi kundene er redd for å bryte loven. Det er Finansavisen som først skrev om saken.

IT-konsulent Andreas Ravnestad ble intervjuet i Finansavisen 7. februar. Arbeidstilsynet nektet å godkjenne hans enmannsforetak som bemanningsbyrå, og dermed sliter Ravnestad nå med å skaffe nye oppdrag. Han har ikke andre ansatte enn seg selv og oppfyller følgelig ikke kravene for godkjenning.

Ravnestad ser ingen gode alternativer. Å ansatt i et større konsulentselskap vil innebære dårligere arbeidsvilkår og mindre kontroll over egen arbeidshverdag. Dersom han derimot går over til å selge hele oppdrag (entreprise) framfor å leie seg ut på timer vil dette være lovlig, men det er et dårlig alternativ både for kundene og for ham. De detaljerte kravspesifikasjonene som kreves i oppdragsavtaler er upraktiske for kunden og gir ham selv høyere risiko, ved at han da bærer ansvar for resultatet som leverandør.

Bråket  om innleiereglene er sagaen uten ende og mange dramatiske vendinger for alle berørte. De nye reglene (der de fleste kom 1. april 2023) tillater fortsatt innleie fra bemanningsforetak under visse betingelser, som for eksempel til vikariater, eller etter avtale med tillitsvalgte med tariffavtale (med en fagforening med minst 10 000 medlemmer). Og noen bransjer slapp unna hele regelskjerpingen, nemlig helse/omsorg, avløsere i jordbruket og rådgiverbransjen, som IT. Nettopp sånne som Ravnestad skulle altså fortsatt være lovlige å leie ut til midlertidige behov, men kun fra godkjent bemanningsforetak. Den godkjenningen får ikke Ravnestad, fordi han er alene.  

Høl i hue, for å si det på godt norsk. Jeg tipper det var utilsiktet fra Stortingets side, og at de ikke skjenket enkeltmannsbedriftene en tanke da de laget den siste lovendringen. Men kom ikke å si at de ikke ble advart: Da Regelrådet, et uavhengig organ som vurderer endringer i lovverket, gav de tidligere lovendringene om innleie et kraftig rødt lys. Fordi endringene ikke var godt nok utredet.

Nettopp. Manglende utredning og hastverk ender i armer og bein, tvil og kaos. Og da er det de minste aktørene, som IT-konsulenten Ravnestad, som betaler prisen.

 

 

 

Forrige
Forrige

Reprise fra 2019: Velkommen til galehuset EØS

Neste
Neste

Menn diskrimineres ved rekruttering