Hjemmekontor er kommet for å bli

Denne saken ble først publisert i Nettavisen oktober 2023.

Hjemmekontoret er kommet for å bli viser to store forskningsrapporter, en fra USA og en fra Sverige. 

Rapportene gjelder hovedsakelig arbeidstakere med utdanning og kontorjobb, altså de vi kaller funksjonærer (se mer om kildene nederst i saken). Begge bygger på analyser av store datasett. De er dermed mer å stole på enn annen forskning på samme tema men med smalere datagrunnlag.

 Forskerne er ikke i tvil: Arbeidstakerne ønsker å jobbe hjemmefra de fleste dagene i uka. Hjemmekontor gjør dem mer, ikke mindre produktive. Men sjefene holder igjen, skriver en av forskerne, Nicholas Bloom, i The Economist. De vil ha folk «tilbake på kontoret», men de får det ikke til.

 Noen som kjenner seg igjen? At sjefen maser om oppmøte, mens arbeidstakerne logger seg på hjemme og blir der? Det er fascinerende å se hvor systematisk forskjellen på ønsker hos sjef og arbeidstaker er i alle land: The fight over working from home goes global, som det heter i en annen artikkel om samme tema fra The Economist. Og kampen står altså mellom kontorglade sjefer og hjemmekjære arbeidstakere. To store trender vil knuse sjefenes motstand mot hjemmekontoret, mener Nicholas Bloom. Den ene trenden er profittdrivet i kapitalismen; at alle softwareutviklere nå kappes om å finne den beste løsningen for kommunikasjon mellom folk i samme team som ikke møtes fysisk. Den andre trenden vekker umiddelbar gjenkjennelse hos alle over 50, nemlig kohort-effekten. Hvert år går en kohort «dra-på-jobben-folk» av med pensjon og en ny kohort «logge-seg-på- -folk» kommer inn i arbeidsmarkedet

Kanskje det bare er derfor sjefene ønsker folk tilbake på jobben? Fordi sjefene i snitt er eldre enn sine arbeidstakere, og dermed er formet i en tid da det å jobbe betydde å reise et sted? Godt voksne sjefer har dermed også andre ideer om hva det er å lede andre og dermed å tilfredsstille sitt eget ønske om å være en god sjef.

Min generasjons ideal av den gode sjef er han som slår av en prat ved kaffemaskinen i pauserommet, og som stikker nesa inn på kontoret og kommer med noen hyggelige ord. Man må altså befinne seg i samme bygning som undersåttene for å få det til.

Selv om makrotall viser at sjefer flest, også i Norge, vil ha folk på jobb, finnes også motsatte trender. Professor Torstein Nesheim mener holdningene er endret i store statlige etater. Mens man tidligere så fysisk nærhet som en forutsetning for et godt team, oppfattes nå fjernarbeid og fjernledelse som er suksess i seg selv, også blant lederne. Dette kom etter store omorganiseringer i etatene, der folk endte opp med ledere og kolleger langt borte.

Da jeg startet eget firma som headhunter i 1999/2000, var det utenkelig å drive executive search uten å ha et fint og sentralt beliggende kontor. Kostnaden var blytung. I dag hadde det ikke falt meg inn å bruke penger på kontor, jeg hadde bare booket møterom i byen de få gangene det var nødvendig. Eller funnet en diskret og hyggelig restaurant for fysiske møter. Dyre lunsjer er uansett mye billigere enn fast kontorleie, og antall lunsjer kan skaleres opp og ned i takt med omsetningen, i motsetning til fastlåste leiekontrakter.

Fjernarbeidet startet lenge før korona, men det var nedstengingen som gjorde at alle, ikke bare de ekstra ivrige ble nødt til å lære seg møter på skjerm. Og for en lykke for eldgamle meg da jeg mestret det! En ny verden åpnet seg, muligheten til et bedre liv! Fire timer kaffe hver morgen, med masse arbeid unnagjort før klokka var 11! Jeg går lang tur med bikkja når sola står høyest på himmelen, den beste medisin mot vinterdepresjon i hele den mørke årstiden.

Hjemmekontoret åpner nye muligheter for arbeidsplasser i distriktene. Gründere møter kunder og leverandører på skjerm, og kan jobbe i nettverk på tvers av landsdeler. Oslo-folk får en lavere terskel for å flytte til Hokksund, Sandefjord og Fredrikstad. Selv har jeg flyttet til Larvik og fått dobbelt så stor plass for samme pris, men har fortsatt full jobb i Oslo.

Hva gjør dette med de jobbene som ikke lar seg løse på avstand? Jobbene i helse, omsorg, bygg og industri kan aldri gjøres fra kjøkkenbordet. Vi kan jo håpe at flere sykepleiere får råd til å bo nær jobben hvis vi andre letter presset i boligmarkedet ved å spre oss mer utover.  

Sjefen får bare stå der og rope: Vi lykkelige funksjonærer kommer ikke tilbake.

Kildene i saken:

Global Survey of Working Arrangements (G-SWA) monitorerer omfanget av og holdninger til hjemmekontor. Undersøkelsen har mer enn 42 000 respondenter i 23 land, også Norge, med et av de minste gruppene respondenter på 982 respondenter, mens USA som det største hadde 2 551 respondenter. https://wfhresearch.com/wp-content/uploads/2023/06/GSWA-2023.pdf

Den svenske undersøkelsen heter A systematic review of the research on telework and organizational economic performance indicators og måler produktivitet og motivasjon på hjemmekontor. Den er publisert i det prestisjetunge Frontiers in Psychology. De viktigste funnene er gjengitt på det norske nettstedet Forskning.no. https://forskning.no/arbeidsliv-covid19-psykologi/hjemmekontor-gjor-oss-mer-produktive-og-lojale/2164751

 

 

 

 

Forrige
Forrige

AFP-en kan forsvinne

Neste
Neste

Kan Støre la Huitfeldt bli sittende?