Nå er innleie blitt forbudt i bygg i Oslo-området

Lørdag 8. april intervjuet Dagsrevyen en byggmester som måtte si nei til oppdrag, fordi innleie har blitt forbudt i byggebransjen i Oslo-området. Byggmesteren forklarte at han ikke kunne skaffe vikarer, dersom noen av de faste skulle bli syke. Dermed turte han ikke påta seg oppdrag han ellers ville sagt ja til.

 Da journalisten spurte arbeidsministeren om regjeringen hadde utredet konsekvensene av forbudet før de satte det i verk, svarte Marte Mjøs Persen følgende:

«Når vi innfører nye innleieregler så er det fordi vi ønsker varige endringer i arbeidslivet». Hun svarte altså ikke i det hele tatt. Da journalisten gjentok samme spørsmål sa Mjøs Persen at «konsekvensen er jo at vi ønsker at det skal bli en endring». Jeg lurer på hvilket stoff man er laget av når man velger å fremstå som så korka som Mjøs Persen gjorde her.

Regjeringen fortjener solid kritikk for mangel på utredning før bemanningsforbudet ble satt i verk. For eksempel pekte den uavhengige faginstansen Regelrådet på at det hverken var gjort en samfunnsøkonomisk analyse av virkninger og heller ikke en utredning av alternativer mot forbud. De mente også at forbudet vil få størst negative konsekvenser for små bedrifter, nettopp slike som byggmesteren Dagsrevyen intervjuet.

Reglene om innleie er kompliserte og det er vedtatt mange innstramminger fra 1. april, og ikke bare i byggebransjen. Selvfølgelig vil de nye strenge reglene bli forsøkt omgått. Noen bemanningsselskaper vil gjøre seg om til rekrutteringselskaper, andre vil gjøre seg om til produksjonsbedrifter som leverer entreprise.

Bakgrunnen for forbudet er fullt forståelig. Den voldsomme veksten i innleie i byggebransjen de siste tjue årene har hatt en rekke skadelige konsekvenser. Østeuropeiske arbeidere jobbet på langt dårligere vilkår enn det normale hadde vært i bransjen. Det påvirket hele byggenæringen på en svært negativ måte. Kompetanseutviklingen forvitret og produktivitetsveksten uteble, slik f.eks Jonas Bals beskrev det i boka Hvem skal bygge landet? i 2017. Spørsmålet var bare hvordan dette skulle møtes. Var det mulig å skru tiden tilbake til før år 2000, da innleie i de fleste bransjer, også bygg, faktisk var forbudt? LO, og særlig deres største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, mente at enkle og brutale grep var bedre enn enda mer forskning og utredning.

Paradokset er at mye av innleiens negative konsekvenser allerede hadde blitt rettet opp da forbudet ble innført 1. april i år. Arbeidstilsynet, som har fulgt bransjen med argusøyne, har bekreftet at bemanningsselskapene har løftet seg selv etter håret etter at store regelendringer i 2013 (likebehandlingsreglene) og 2019 (krav om fast, ordinær ansettelse i bemanningsselskapet).

Forbudet mot bemanning i bygg ble altså som å denge bikkja etter at den endelig hadde begynt å oppføre seg pent.

 Det er vanskelig å måle effekten av forbudet mot innleie i bygg når bransjen er utsatt for så kraftige konjunktursvingninger. Om ti dager, 19. april, legger Boligprodusentenes landsforening fram nye tall om bygging av boliger første kvartal 2023.  De vil trolig vise et fortsatt kraftig fall i nybygging av bolig.

 Den langsiktige trenden i byggebransjen er imidlertid svært tydelig: Det vil bli en stadig mer kritisk mangel på faglærte håndverkere. Samtidig er tilbudet av arbeidskraft fra EU ubegrenset, gjennom EØS-reglene om fri flyt av folk og tjenester. Selvfølgelig må denne situasjonen møtes med tiltak for å opprettholde norsk lønnsnivå og produktivitet. Det har da også blitt gjort, gjennom stadig nye regler som har forbedret både bemanningsselskapene og byggebransjen.

 Derfra til å forby innleie i en hel bransje er det et langt stykke. Det rammer nettopp den byggmesteren vi møtte på Dagsrevyen i går. Forbudet rammer hele underskogen av små og mellomstore bedrifter, de som ikke har ressurser til å rigge om til flere faste ansettelser. AF gruppen, Veidekke og Skanska ansetter flere fast, fordi de har HR-folk som kan administrere det. Forbudet er uproblematisk for de store og vil ramme de små.

Forbudet mot innleie i byggebransjen er det villeste eksperimentet i norsk arbeidsliv på lang tid. Like vilt som da innleie ble lovlig i alle bransjer rundt år 2000, etter å ha vært forbudt det meste av etterkrigstida. På den bakgrunnen kunne jo arbeidsministeren vist litt respekt for de som blir rammet av forbudet. I stedet valgte hun å svare som en førstegenerasjons chat-robot, den som aldri skjønner spørsmålet, men sjanser på at du spurte om noe helt annet.

 

Forrige
Forrige

Transbevegelsen truer ytringsfriheten

Neste
Neste

Skjult kamera på sykehjem i Brennpunkt